27.10.10

MEMORIAL DEMOCRÀTIC

Els meus pares amb l'Alcalde de Gandesa, Miquel Aubà i Fleix




Que el sacrifici de tota aquella generació no quedi en l'oblit i que la democràcia n'honori sempre el seu llegat

Aquest cap de setmana ha tingut lloc el primer acte de dignificació i homenatge als soldats morts a la Batalla de l'Ebre a Gandesa. Fa 72 anys, al 1938 i durant 115 dies de combat i dolor, a la batalla més cruenta de la guerra civil, van morir i desaparèixer uns 30.000 soldats.


Gràcies al cens de persones desaparegudes i al memorial de recuperació de la memòria històrica, s'han pogut identificar els noms de 1145 soldats que mai van tornar a casa, entre ells, l'oncle de la meva mare, José Hernández Pérez, soldat republicà que va anar desde la seva terra andalusa a defensar les últimes posicions republicanes abans que Catalunya caigués a mans de l'exèrcit feixista.

Els noms que avui cobreixen las plaques del memorial de les Camposines són un acte de justícia històrica i dignificació, per aquelles famílies que després d'una llarga espera podem honorar i recordar els nostres morts.

Els pobles hem de recuperar la nostra memòria històrica per recordar sempre el que mai hauria d'haver passat, el que mai ha de tornar a passar