18.3.12

NOVA AGENDA DE L'ESQUERRA!


Aquest cap de setmana i com cada any des de fa més de 25, ha tingut lloc l'escola d'hivern del PSC, un espai de trobada per compartir reflexions amb els companys i companyes que en aquesta época de crisi d'idees i solucions és imprescindible. En aquesta línia, crec important deixar clars alguns conceptes que es van comentar i que ens identifiquen perquè són els nostres fonaments.
Els i les socialistes tenim com a objectiu la plenitud democràtica per això hem de reforçar el vincle étic que aguanta el sistema democràtic. Això significa per a nosaltres que la ética i la política han d'anar lligades indisolublement, d'aquí l'enorme importància de recuperar la confiança dels ciutadans, per no posar en perill la mateixa democràcia i que la dreta se n'aprofiti per buidarla de seu contingut esencial. No hem de badar perquè tots sabem que la deslegitimació de la democràcia així com de les institucions o dels agents socials, abona les polítiques neoliberals i la justificació del govern dels tecnocràtes que no surten de l'elecció popular sinó que responen a uns determinats interessos econòmics.
Cal reconstruir el nostre projecte i buscar nous referents, no ens podem resignar a un discurs de la dreta hegemònica tant a Catalunya com a Espanya, un discurs simplista i populista que acabi imposant la por i el desconcert a la societat. Per recuperar el nostre projecte hem de tenir una clara presència en tota la societat, en tots els sectors de la societat, hem de ser representants però sobretot hem de ser representatius, i estar preparats per quan l'impacte de les polítiques de retallades afecti de manera més directa als ciutadans, oferir una alternativa on la gent hi trobi solucions desde una vessant de justícia social i d'igualtat d'oportunitats.
Per últim hem de tenir en compte que el projecte socialdemòcrata no pot existir sense Europa, la utopía necessària per la que hem de treballar tots els partits progressistes de l'espai europeu és la d'una Europa Federal, amb una política fiscal, econòmica, de serveis públics, de defensa i d'exterior comuna, en definitiva per una soberania europea real. Els nostres companys francesos tenen la clau per recuperar la il.lusió de la nova esquerra a Europa, han de ser els pioners com sempre ho han estat des dels valors de la revolució fins a la construcció europea i els demés hem d'estar preparants per assumir aquests nous reptes.